Wanneer je naar een spa gaat, bijvoorbeeld Spa Zuiver Amsterdam ben je waarschijnlijk bekend met het feit dat je tijdens en/of na je saunabezoek je lichaam moet afkoelen. We begrijpen dat niet iedereen zit te wachten op een dompelbad van +- 14 graden Celsius, maar het koelen van je lichaam na de sauna en de blootstelling aan zulke hoge temperaturen is echt belangrijk. Lees verder waarom en hoe je je lichaam het best kunt laten afkoelen

Waarom moet je je lichaam na de sauna afkoelen?

De hoge temperaturen van de sauna zijn voor de aangeraden 15 – 20 minuten erg goed voor je lichaam, toch is het heel belangrijk om je lichaam het moment dat je uit de sauna stapt af te koelen. Je lichaam warmt door de hoge temperaturen van de sauna tot wel 1,5 graad op en moet deze extra warmte echt kwijt. Wanneer je je lichaam niet (goed) koelt, probeert je lichaam de warmte zelf te lozen en heb je de kans op na zweten, hoofdpijn, een benauwd gevoel en misselijkheid. Door je lichaam af te koelen zorg je ervoor dat je een betere bloedsomloop hebt, je lichaam stopt met zweten en je lichaam laat ontspannen. 

Hoe koel je je lichaam af? 

Het koelen van je lichaam kan in een spa op een aantal manieren. Alleen het saunahokje uitstappen is niet koel genoeg. Dit geldt voor alle sauna’s ongeacht hoe warm de sauna was. 

Dompelbad

Een dompelbad is een erg koud bad waar je in kan gaan om af te koelen. Sommige spa’s hebben geen dompelbad. Als alternatief hangt er in de doucheruimte vaak een emmer met koud water die je over jezelf heen kunt gooien. 

Een koude douche

Je kan ook onder de koude douche stappen. Vind je het echt te koud om er volledig onder te gaan staan? Douche dan in delen. Zorg er voor dat je bijvoorbeeld eerst je voeten en benen nat maakt en daarna de rest. 

Neveldouche

Een neveldouche is een douche waar hele kleine druppeltjes uitkomen, deze variant is wat minder ‘heftig’ doordat er kleine druppeltjes koud water op je lichaam komen. 

Naar buiten gaan (alleen in de winter)

Wanneer het buiten rond of onder de 14 graden is, is het ook een optie om na je saunabezoek buiten in je badjas een rondje te lopen. In de zomer is het buiten te warm om ‘af te koelen’ en moet je dus een van bovenstaande opties gebruiken. 

Pin It on Pinterest